Yleissääntö: Maantasossa leikkaukset 40 euroa alkava tunti, tasoilla leikkaukset 50-70 euroa tunti
Toki sitä voi kutsua myös puutarhanhoidoksi ja sielun lepuuttamiseksi vaikka saattanee ainakin orapihlaja-aitaa leikatessa muutama perkele tulla jos sattuu astumaan vanhan piikkisen oksan päälle
Kuusiaidan leikkaaminen
Kuusiaita pyritään pitämään kapeana kuusiaidan leikkauksilla. Kuusentaimien leikkaaminen aloitetaan hyvissä ajoin Heti istutusta seuraavana talvena, jotta aidasta tulisi mahdollisimman tuuhea. Kuusiaitaa leikataan aluksi vain sivuilta: viimeisintä vuosiversoa jätetään vain muutama senttimetri. Näin toimien kuusenversot alkavat heti haaroittua ja tuuhettua. Eensimmäisenä kesänä voi jo huomata eron. Vanhasta, kuivettuneen näköisestä osasta ei saa leikata. Paljaasta, ruskeasta oksankohdasta ei kasva uutta versoa, koska kuusella ei ole oksissaan uinuvia silmuja. Aita kannattaa leikata ylöspäin kapenevaksi, jolloin se kerää talvella vähemmän lumikuormaa. Kuusentaimien latvat katkaistaan vasta, kun taimet ovat kasvaneet halutun korkuisiksi. Latvojen leikkaaminen hidastaa lopullisen korkeuden saavuttamista. Apuna kannattaa käyttää linjalankoja, jotta leikkauslinjat pysyvät suorina. Leikkaukseen tarvitaan joko käsi- tai moottorikäyttöiset pensassakset ja sekatöörit, joilla jäljen voi viimeistellä.
Säännöllisesti ja oikein hoidettuna kuusiaita on silmälle sopiva ja levyinen noin kymmenessä vuodessa. Senkin jälkeen aitaa hoidetaan ja siistitään säännöllisin leikkauksin sekä sivuilta että päältä. Havuaitaa voi mukauttaa maastoon eri tavoin. Jos maasto on epätasainen, aita yleensä kasvatetaan tasaiseksi yläosastaan, rauhoittamaan näkymää. Rinteessä aita voi mukailla maastoa, jolloin se on tasaisen korkea joka kohdastaan ja korostaa rinnevaikutelmaa. Jos rinnevaikutelmaa halutaan häivyttää, voidaan aita leikata "vatupassiin", jolloin aita on toisesta päästään huomattavasti korkeampi. Tällöinkin pitää muistaa, että sitä pitää ylettyä leikkaamaan. Tarpeisiimme sopivaa näkö-, tuuli- ja pölysuojaa antaa 1.5 m- 2 m korkea kuusiaita. Kuusiaitaa on perinteisesti leikattu kevättalvella, suojasäällä, ennen uuden kasvun alkua. Nykyään kuusiaitaa leikataan usein myös kesällä heinä-elokuussa, kun uudet vuosikasvaimet ovat terhakoituneet ja suoristuneet. Leikata voi tarpeen vaatiessa myös syksyllä. Muita leikatuksi tuulta- ja pölyä pidätteleviksi aidoiksi sopivia lajeja ovat mm. marjakuuset (Taxus), serbiankuusi , lehtikuuset, kanadantuijan lajikkeet.
Kuusen aitataimia voidaan istuttaa melkein koko kasvukauden ajan, joskin toukokuu ja elokuu ovat kosteusolojen suhteen parhaat ajankohdat. Myös syksyllä ennen talven tuloa siirto ja istutus onnistuvat. Kasvualustaksi kaivetaan yhtenäinen, vähintään 50 cm syvä ja leveä oja. Se täytetään hieman hapahkolla, hyvin kosteutta pidättävällä mullalla. Taimien istutusväli on 35 cm eli 3 kpl metrille. Taimet istutetaan hieman (1 cm) aiempaa syvempään.
Kuusien lähellä ei saa olla varjostavia pensaita tai puita. Varjossa kuuset varistavat neulasiaan, eikä uusia kasva tilalle. Kuusiaidan hoidossa pitää myös muistaa heinän ja rikkakasvien torjunta. Pienet kuusen taimet häviävät kilpailussa heinäkasveja vastaan. Tuholaistorjuntaa voi helpottaa käyttämällä esim. kuorikatetta.
Kuusien lähellä ei saa olla varjostavia pensaita tai puita. Varjossa kuuset varistavat neulasiaan, eikä uusia kasva tilalle. Kuusiaidan hoidossa pitää myös muistaa heinän ja rikkakasvien torjunta. Pienet kuusen taimet häviävät kilpailussa heinäkasveja vastaan. Tuholaistorjuntaa voi helpottaa käyttämällä esim. kuorikatetta.
------------- http://talkkaripalvelu-tampere.blogspot.com --
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti